0786011110 contact@firedeco.ro
Selectează o Pagină

Unul dintre accesoriile preferate de posesorii de vatră de foc este trepiedul cu ceaun de fontă. Atunci când alegi să gătești afară, în vas de fontă, atmosfera plăcută a focului ambiental din vatră este completată în mod ideal de aromele îmbietoare ale mâncărurilor delicioase, pregătite cu răbdare și pricepere la foc de lemne.

Vasul de fontă este ideal pentru gătit outdoor

Fonta este un material care înmagazinează bine căldura, astfel încât consumul de combustibil și timpul de preparare sunt optimizate. În plus, mâncarea gătită „la ceaun” are o aromă inconfundabilă care ne trimite înapoi în copilărie, lângă soba bunicii.

Cum întreținem un vas de fontă

Principalulele motive pentru care multă lume evită vasul de fontă sunt dificultatea curățării vasului și teama că acesta va rugini. De fapt, aceste inconveniente pot fi evitate cu ușurință dacă urmăm câteva reguli simple legate de întreținerea vaselor de fontă.

Vasul de fontă se poate spăla foarte simplu cu apă fierbinte și cu un burete abraziv sau cu o cârpă mai aspră. Nu este neapărat necesar să folosim detergenți și este bine să evităm spălarea vasului în mașina de spălat vase.

În primul rând, umpleți vasul cu apă și puneți-l pe foc până când apa clocotește și dizolvă resturile de mâncare prinse pe pereții vasului. Apoi, cu ajutorului unei spatule (sau al unui vreasc mai ascuțit, dacă sunteți în sălbăticie :)) răzuiți-le până se desprind complet. Aruncați apa și dacă este nevoie, repetați procesul. Daca vasul s-a curățat, clătiți-l bine, frecați-l cu un burete abraziv. Puneți-l gol înapoi pe foc până când toată apa se evaporă și vasul este complet uscat.

Este foarte important să înlăturăm apa complet deoarece umiditatea care rămâne pe pereții vasului favorizează apariția ruginei. Atenție la faptul că vasul este foarte fierbinte.

După ce s-a răcit suficient cât să poată fi manevrat cu ușurință, ungeți vasul de fontă cu un strat foarte subțire de ulei. Acesta va forma o barieră protectoare care va împiedica apa sau alte impurități să erodeze fonta.

Dacă urmați acești pași simpli de fiecare dată când folosiți vasul de fontă, vă veți putea bucura de el o viață întreagă. De ce nu, îl puteți lăsa moștenire unui urmaș pasionat de gătit.

Mai jos, puteți urmări acești pași exemplificați de Dan Wowak, un pasionat al vieții outdoor pe care nimic nu pare să îl sperie, nici măcar un vas de fontă murdar.