0786011110 contact@firedeco.ro
Selectează o Pagină

“Cri, cri, cri, toamnă gri / Nu credeam c-ai să mai vii.” Dacă că e să ne uităm pe afară și la termometre, am zice că toamna e încă departe și totuși, calendarul nu minte. În ultimele luni am încercat cu toții să profităm cât mai mult de zilele de vacanță pentru a pleca de acasă (sper că ați avut în portbagaj un grătar pliabil pentru camping ;)). În septembrie, noi, turiștii rătăcitori ne cam adunăm pe la casele noastre, cu sute de poze în telefoane și aparate, cu bateriile încărcate dar, să recunoaștem, și cu un strop de depresie în suflet, pentru că e timpul să ne pregătim de un nou an de muncă intensă.

Norocoșii posesori de grădini și terase au totuși multe motive să petreacă timp afară, alături de cei dragi sau într-o relaxantă solitudine și să regăsească senzația de concediu care nu trebuie să se termine odată cu venirea lunii septembrie. Pentru a te bucura din plin de tot potențialul grădinii tale, sunt necesare mici lucrări de amenajare care nu trebuie să ne sperie, mai ales că psihologii consideră grădinăritul una dintre cele mai benefice activități pentru trup și suflet. O grădină îngrijită și bine amenajată te va răsplăti înzecit după o zi sau săptămână grea de lucru. Deci, să ne apucăm de treabă.

E timpul pentru un nou accesoriu de grădină

Toamna, zilele devin mai scurte și mai reci, ceea ce înseamnă că vom fi tentați să ne retragem înăuntru, pe canapea, la păturică. Sau nu. Cel mai bun mod de a rămâne afară este să-ți dotezi grădina sau terasa cu un fire pit sau un șemineu exterior. Oferta e din ce în ce mai variată și, indiferent dacă preferi un model pe lemne sau unul pe gaz, nu vei regreta. Noi le preferăm pe cele pe lemne pentru senzația autentică pe care doar un foc de lemne ți-o poate oferi, dar și pentru că nu necesită prea multe lucrări de amenajare, instalare și întreținere. Îți recomandăm modelele portabile în locul celor zidite pentru că, cine știe, poate la anul ți se schimbă feng shui-ul și ai chef de o reamenajare.

Pentru o grădină de dimensiuni mici sau medii, îți propunem vatra de foc Fasa.  

Este un model practic datorită spațiului pentru lemne, cu un design simplu și elegant, iar patina de rugină pe care o capătă în timp rezonează perfect cu nuanțele calde ale vegetației de toamnă.

Pentru terasă, poți alege un model de șemineu exterior. Datorită formei sale, focul este mai puțin expus și mai ușor de controlat, iar senzația de timp petrecut “la gura sobei” este minunată în serile mai răcoroase.  

Curățenia de toamnă

Toamna, vegetația începe să se usuce și, chiar dacă nuanțele de galben, portocaliu și roșu ne umplu sufletele, frunzele moarte împrăștiate peste tot dau un aspect neîngrijit grădinii. Este timpul să curățăm straturile de flori, să tundem gazonul și să plantăm flori pentru ca, odată cu venirea primăverii, grădina noastră să se umple din nou de culoare și prospețime.

Printre cele mai cunoscute flori care se plantează toamna sunt lalelele, zambilele, irișii sau, preferatele noastre, freziile. Am găsit mai multe informații utile pe acest subiect în articolul de aici. Și de această dată, o vatră de foc vă poate fi de folos. Cenușa de lemne poate fi un excelent îngrășământ natural. Puțină cenușă amestecată în pământ va hrăni bulbii noștri cu nutrienți care îi vor ajuta să treacă peste iarnă cu bine.

După ce totul e curat, iar straturile de flori sunt bine îngrijite, puteți tocmi și un pitic de grădină care să vegheze asupra lor. Sau poate alte figurine, după gust. Și în acest caz, oferta este nelimitată.

Sfat de amenajare

oglinda-exterior

Amplasați pe terasă sau pe gardurile care împrejmuiesc grădina sau curtea una sau mai multe oglinzi. Acestea vor “deschide” spațiul și se vor transforma în adevărate ferestre magice, amplificând senzația de lumină și culoare.